Mænds udvikling
- kommer ikke af sig selv
Der er masser af voksne hankønsvæsener, der har både alder og udseende til at være en mand. Men indeni er de stadig drenge. Mand er ikke noget, men bliver af sig. Det er noget man gør sig til.
Dr Arne Rubinstein, der er australsk læge og ekspert i overgangs-ritualer, opstiller forskellene drenge- og mande-psykologi:
Drenge-psykologi Mande-psykologi
Jeg er universets centrum og har brug for konstant bekræftelse Jeg er en del af universet og handler ud fra det, jeg tror på
Jeg er i konkurrence med andre hanner og magt er til for mig Jeg arbejder sammen med andre mænd, magt er til for fællesskabet
Jeg lever evigt Jeg er dødelig og skal dø en dag
Jeg tager ikke ansvar for mine handlinger Jeg tager fuldt ansvar for mine handlinger
Jeg er styret af følelser Jeg kan rumme mine følelser
Jeg vil have en mor Jeg søger et forhold med det feminine
(Kilde: Arne Rubinstein ”The Making of Men”, 2013)
Det gode spørgsmål er så: Hvordan man bliver en mand? Altså hvordan man udvikler sig fra dreng til mand. Det siges, at det kræver en kvinde at føde en dreng, men en mand at gøre ham til en mand. Og det rummer en betydelig sandhed.
Når kvinder tager de store skridt i livet, er det ofte ledsaget af en betydelig kropslig forandring: Menustration, fødsel, overgangsalder. Nogle af disse overgange er endda forbundet med stor fysisk smerte.
De samme smertefulde overgange kommer ikke naturligt for mænd. Der er ingen fysisk forandring, der markerer overgangene mellem livets stadier. De skal skabes. Der skal en form for ritual til for at gøre drenge til mænd. I årtusinder har fællesskaber og samfund gennemført overgangsritualer, der markerer disse overgange og bringer drenge ind i en mande-psykologi. Ritualer, der er ledet af voksne, erfarne mænd, der på den måde initierer drenge til ’man-hood’.
Den slags ritualer er mere eller mindre forsvundet fra i vores samfund. Den kristne konfirmation, der er det tætteste vi kommer på et dansk overgangs-ritual, bruges mindre og mindre og rummer ikke de nødvendige forberedelser til livet som ung mand.
I vore dage er mandegrupper en stærk måde at støtte den psykologiske overgang fra dreng til mand. Man kan også arbejde mere fokuseret med en coach eller anden form for mentor/facilitator.
Men sats ikke på du kan gøre det alene. Dertil har vi mænd ofte for mange blind-spots. Sats heller ikke på at din kvindelige partner kan bære dig gennem overgangen. Hun har ikke prøvet det selv og forventer med rette dybest set, at du tager ansvaret selv.
Und derimod dig selv at mærke hvad en stærk gruppe af mænd – med de rette værktøjer - kan udrette sammen og for hinanden.